oliebollen met rozijnen

zelfrijzend bakmeel.................... 1750 gram
melk............................................ 1.5 liter
witte basterd suiker.................... 120 gram
zout............................................. mes puntje
verse gist................................... 90 gram of
instant gist ( gedroogd )............. 33 gram
eieren......................................... 6 stuks
vanillesuiker.............................. 6 zakjes
rozijnen...................................... 600 gram
zonnebloem olie........................ 4 liter

  1. Alle producten moeten op kamertemperatuur zijn.
  2. De rozijnen worden geweld in lauw warm water.
  3. Zeef het zelfrijzend bakmeel door een zeef in grootte emmer (10 liter).
  4. Los het gedroogde gist op in beetje lauw warm water, maak een kuiltje in het midden van de meel en doe hier het gist in (het verse gist behandeld men op het zelfde manier als gedroogde gist).
  5. Maak het melk een beetje lauw warm en giet dit in het midden van meel samen met het suiker, vanille suiker, zout en eieren en roer dit goed door elkaar tot een mooi stevig en glad beslag.
  6. Men vermengt nu de rozijnen met het beslag.
  7. Leg nu over de emmer een warme doek en laat het beslag rijzen op een warme plek en tocht vrij, laat het beslag minimaal een uur rijzen tot een zeer luchtig beslag.
  8. Maak het olie warm in de frituur of een hoge pan ongeveer 175 graden Celsius.
  9. Met een vochtige saladetang of 2 vochtige grootte lepels schep men het beslag uit de emmer en laat de oliebollen beslag voorzichtig in het hete olie glijden bak de oliebollen mooi goudbruin en laat ze uitlekken op keuken papier (controleer bij de eerste olie bollen of ze goed gaar zijn).