blaud stoet (bloed brood)

Bloedbrood is een typisch slachtrecept. Vandaag de dag wordt bloedworst vrijwel niet meer thuis gemaakt, doch vroeger gebeurde dat vaak en niet alleen in Groningen, maar onder andere ook in Overijssel en Gelderland.
Het speciale aan Gronings bloed brood is de toevoeging van rozijnen. In andere provincies werden in plaats daarvan stukjes spek gebruikt.
Bloedbrood werd veel gegeten met een schijf gebakken appel en rodekool.

bloed........... 5 deciliter
roggemeel........... 1 kilo
rozijnen........... 275 gram
zout ........... 1 theelepel
vers gemalen peper........... 1 mespuntje
gemalen kruidnagelen........... 1 mespuntje
reuzel........... naar eigen smaak


  1. Zeef het bloed boven een kom en roer het een paar minuten goed dooreen.
  2. Doe er dan het gezeefde roggemeel, de gewassen en goed uitgelekte rozijnen, het zout, de peper en de gemalen kruidnagelen bij en kneed van dit alles een stevig deeg.
  3. Vorm van dit deeg 2 broden.
  4. Neem een grote pan met water, breng het aan de kook en leg er de bloedbroden in.
  5. Kook deze in 1 uur gaar.
  6. Haal de bloed broden uit de pan en laat ze afkoelen.
  7. Neem vervolgens een braad pan en verhit daar wat reuzel in.
  8. Snijd het bloedbrood in dikke plakken en bak deze aan beide zijden.

©