klont of Jan in de zak

In Groningen komen zeer veel verschillende gerechten voor terwijl ze het zelfde heten (komt vooral door de verschillende regio`s). Dit gerecht staat in deze website nog een keer alleen met een heel ander receptuur.

Het typisch Groningse gerecht klont heeft iets weg van wat in andere provincies jan in de zak wordt genoemd.
Jan in de zak wordt echter gegeten als nagerecht, terwijl klont met gekookte aardappelen een echt hoofdgerecht is.
Klont werd altijd gegeten na het dorsen.

tarwemeel.......... 500 gram
boekweitemeel.......... 500 gram
zout.......... 1 theelepel
melk.......... 700 ml
stroop.......... 3 eetlepels
aardappelen.......... 1 kilo
vetspek in dobbelsteentjes.......... 200 gram


  1. Doe het meel in een kom met het zout en maak er - scheutje voor scheutje de melk bijschenkend - een mooi deeg van.
  2. Roer vervolgens de stroop erdoor.
  3. Doe het deeg dan in een vochtige, uitgewrongen en met wat bloem bestrooide katoenen of linnen zak.
  4. Bind de zak aan de bovenkant dicht, maar zorg dat er wat ruimte overblijft tussen knoop en deeg.
  5. Breng in een grote pan ruim water aan de kook, leg op de bodem een omgekeerd schoteltje (om aanzetten te voorkomen) en kook de klont in 1 uur op laag vuur gaar.
  6. Schil intussen de aardappelen, kook ze gaar en bak het spek langzaam uit in een koekenpan.
  7. Haal de gare klont uit de pan en uit de zak en laat de klont even opdrogen.
  8. Dien het gerecht op met de gekookte aardappels en de uitgebakken vetspek met het spekvet.

©