bruine fond

runderschenkel............................... 3 kg
zonnebloem olie............................. 100 ml
uien................................................. 3 stuks
wortel.............................................. 2 stuks
prei.................................................. 1 stuk
knolselderij..................................... 1/3 stuk
bladselderij..................................... 6 a 7 takjes
knoflook...........................................1 teentje
tomaten puree................................. 4 blikjes
rookspek..........................................300 gram
gekneusde peperkorrels................. 10 stuks
laurier..............................................4 blaadjes
tijm ................................................. 1 mes puntje
ketjap.............................................. scheutje
rode wijn.......................................... fles
water............................................... ongeveer 5 liter

  1. Pinceer (braad) de beenderen samen met de rookspek aan in de olie zodat ze mooi bruin worden.
  2. Haal de beenderen uit de pan of oven en gooi ze in een hoge pan.
  3. Gooi dan de mirepoix in de pan en zet dit ook even licht aan, en tenslotte de tomaten puree erbij en zet dit nog even licht mee aan.
  4. Blus de pan af of braadslee af met water en doe dit bij de botten.
  5. Gooi tenslotte de water erbij en breng hem aan de kook en schuim hem af en voeg dan de rest van de kruiden toe.
  6. De bouillon ongeveer 8 uur laten trekken op laag vuur.
  7. Als de bouillon klaar passeren over een doek.